הגדה של פסח – לבית הספר

תבנית קנבה להעתקה, שניתן להחליף בתוכה את התמונות ולהתאים אישית אליכם.

השנה לקראת חג הפסח, ישבנו מחנכות ה’ ורצינו להוציא חוברת עם פירושים שהן מלקטות ומנסחות מחדש להגדה, בשפה שנוח להן לקרוא, ולהיות שותפות פעילות ולתרום משלהן לסיפורים סביב השולחן החגיגי של פסח.
נזכרתי במנהג יפה של בית הספר שאחייני לומדים בו, שמעצבים הגדה ובה תמונות התלמידים כולם, המחופשים לדמויות מסיפורי יציאת מצרים השונים. תוך כמה דקות התלהבו עוד כמה אנשים יקרים בצוות, ביררנו מחירי הדפסה, ווידאתי שיש אור בעיניים אצל עוד כמה אנשים – כי ידענו שמדובר בעבודה רצינית.

יצאנו לדרך.

תכנון

קבענו מועד בו כל התלמידים יביאו אביזרים ותחפושות. דיברנו עם המחנכות בדקה האחרונה של המפגש השבועי כדי שישמעו על הרעיון, ושמחנו שגם הן התלהבו.

שלחנו הודעה להורים:

הורים יקרים! מחר אנחנו מצלמים את הבנות… להגדה של פסח! חגיגה.
בבקשה שלחו איתן מטפחות, בגדים מתאימים לתקופה, אביזרים (כמו גביע, צלחת חגיגית, מטה, ואפילו חסה! יצירתיות תתקבל בברכה) – ונרכיב מכל אלו את הסצנות השונות.

תודה והכנות טובות ומשמחות לחג!

פתחנו קנבה שיתופית בגודל A5, עם 40 עמודים. רקע ואלמנטים ראשונים. הכנסנו את נוסח ההגדה (טוב שיש ברשת! עברנו לראות שאין שם ה’ המפורש) – לקח זמן לעמד ולהדגיש מה שצריך, אבל לבסוף היינו מוכנים להכנסת התמונות.

הצילומים

חשוב לי לציין שלא ממש תיכננו את הסצנות מראש. חילקנו לכל שכבה איזור אחר בהגדה של פסח. הכיתות הצעירות: חלקי הסדר, חד גדיא, 1 מי יודע. ג-ד היו על שולחן עורך והלל. והכיתות הגבוהות יותר הציגו סצנות ממגיד בעיקר. המורים ראו דוגמאות ורעיונות, וכל אחד לקח לכיוון מעט אחר. (צירפתי למטה פה טבלה עם רעיונות)

בזכות הסרת הרקע המצויינת של קנבה, לא ממש משנה מה יש ברקע, התוכנה הסירה לנו גם רקעים מבולגנים ו”מלוכלכים” – אבל עדיף שלא יהיו אנשים שנמצאים ברקע בלי כוונה. כדאי לשים לב לתאורה טובה – לא שמש ישירה, ובטח לא כתמי שלג שהופכים את כולם למנומרים ומסונוורים. אבל הכי חשוב – לזרום, ליהנות, לתת ליצירתיות מקום.

הכנו מראש 6 אלבומי גוגל פוטוז, ושלחנו לכלל המורים את הלינקים. כך היה נוח לכולם לצלם, ולהעלות מיד מהמכשיר – הרי יש לנו לוח זמנים צפוף, וזו דרך מעולה לרכז תמונות בצורה מסודרת, להקטין מעט את הגודל בלי לאבד יותר מדי מאיכות הצילום. ווטסאפ למשל הוא חלופה מבולגנת, שמורידה הרבה מהאיכות ולכן לא מומלצת. יתרון נוסף של פוטוז – היישום מתממשק ישירות אל קנבה. כך לא היה צורך להוריד את התמונות ולהעלותן – אלא פותחים את הממשק של פוטוז מתוך רשימת האפליקציות בתוך קנבה, מתחברים לחשבון הרצוי, ואז ניתן לשלוף מהצד תמונות ולהציב בעמוד בנוחות מירבית.

ביום הצילומים הביאו כל מיני בדים וצעיפים ומקלות – וכולם שימשו שוב ושוב בין הכיתות. המפה שקישטה את השולחן גם עטפה את בת פרעה, וכן הלאה. כיתות שתיכננו מראש הציגו סצנות מושקעות, חילקו תפקידים ותיאמו צבעים. והיו כיתות שנעמדו וצילמו כמה תמונות קבוצתיות, וזה גם בסדר. לא מומלץ לצלם יותר מדי בבת אחת, עדיף לצלם בקבוצות קטנות ובתוך קנבה לחבר – בעיקר כדי לשלוט במבנה של מה שנוצר, שיתאים לכל מיני מיקומים לאורך ההגדה ותהיה לנו גמישות.

האווירה היתה כייפית ויצירתית, שילובים מעניינים, שיתופי פעולה והצעות בין השכבות. בהחלט הכניס אותנו לאווירת החג!

הגדה של פסח - לבית הספר 1

העריכה

מרגע שכל התמונות היו (מלבד האחרונות שטיפטפו לאיטן… אתם מכירים את הסיטואציה) – התחילה העבודה הרצינית על ההגדה. הנחנו קודם כל את התמונות שמובן מאליו איפה יתאימו, ולאחר מכן שיבצנו עוד ועוד במקומות הפנויים. שיחקנו עם כמה עמודים פנויים בלי טקסט, שיכלו “לטייל” לפי הצורך, במקומות שהיה בהם עומס תמונות.

השתמשנו המון בהסרת רקע, ולתמונות המלאות הוספנו פילטר שנקרא selfie, ודווקא עזר למראה מיושן מעט. (בתבנית המצורפת טישטשתי והכהיתי כדי לא לפרסם סתם את פני התלמידים, בהגדה המקורית זה כמובן נראה אחרת). עבדו איתי במקביל כמה מורות מוכשרות שסייעו בהוספת אלמנטים, ארגון במרחב, הסרות רקעים כשהקנבה אצלי התעייפה, והיה כיף ביותר! הסגנית הגיהה, המחנכות התבקשו לעבור ולוודא שכל תלמידותיהן מופיעות, היו תמונה מטושטשת או שתיים שביקשנו לצלם מחדש – עד שהכל היה במקום. נעזרנו במאגר האלמנטים המרהיב של קנבה כדי לשחק עם המראה של כל עמוד – ניסינו לשמור על קו משותף, אבל זה באמת מאתגר כשיש כזה היצע וכל כך הרבה דברים יפים להוסיף. התמקדנו על פרחים עדינים ודקים, אלמנטים בסגנון מצרי, וכל מיני אלמנטים מוזהבים.

הוספנו פירושים בצידי העמודים, שתרמו תלמידות מכל הכיתות. לקח לנו זמן למצוא גופן מתאים, ועיצוב שייתן הפרדה ומצד שני לא יעמיס. כמה פירושים שהיו ארוכים ולא השתלבו – ריכזנו בעמוד נפרד.

וזהו. מוזמנים ליצור עותק מהתבנית; בבקשה לא לעשות שימוש מסחרי אלא רק לבתי ספר, ולא לעשות שימוש בתמונות התלמידים, הן נמצאות שם כ”שומרי מקום” כדי לתת השראה. ותכתבו פה תגובה אם אהבתם!

https://www.canva.com/design/DAFd6t2-uGQ/TDAOMuQAKequ7D2pJEuRbQ/view?utm_content=DAFd6t2-uGQ&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink&mode=preview

נ.ב

איך זה קשור לתקשוב?
אמממ… המון! היינו צריכים שיתופיות, ותקשורת, וכלים נכונים שיאפשרו לזה לזרום. קנבה, גוגל פוטוז, שאלונים כדי לבדוק התקדמות.
וודאי שזה לא פרויקט שרכז תקשוב יכול בלעדית לבצע, נדרש “כפר שלם” כדי להוציא פרויקט כזה לפועל. ניסיתי לתת פה כמה נקודות שייעלו את העבודה ויאפשרו להגיע לתוצר מוצלח.

רשימת ההצעות לסצנות לכל שכבה

קטע בהגדה כיתה תיאור
קדש שכבה 1 שכבת א’ מקדשת
ורחץ מגבת על הכתף
כרפס
יחץ חוצה מצה
מגיד

הא לחמא עניא

מה נשתנה- 

עבדים היינו – 

ארבעה בנים  

עובדי עז היו אבותינו, ברוך שומר הבטחתו, והיא שעמדה:  

עשר המכות  

מניין המכות 

דיינו

לפצל ל2 שכבות שכבת ה’ עם הגדה

עבדים ונוגשים, לחם עוני

מצטלמות עם סימן שאלה  

אמהות קטנות עם תינוק בתיבה + חכמים יושבים יחד ולומדים בסתר + רועי צאן 

ה’3- אמהות ועבדים.
רחצה שכבה 1 שכבת ג

ג’ 1 – מוציא מצה ומרור

נוטלת
מוציא מצה אוכלת בכאילו מצה
מרור עם חסה
כורך עם סנדוויץ’ מצה
שולחן עורך ליד שולחן מסודר, מפה יפה, סכום
צפון עם אפיקומן מוחבא
ברך שכבה שכבת ו מברכות, (בנות בסגול, ובעיצוב- הן יהיו אשכול ענבים?)
הלל שכבת ד מתפללות, עם רקע בית המקדש

מקהלה

נרצה רוקדות
אדיר הוא, 
אחד מי יודע שכבת ב בנות עם כל המספרים מ1-13
חד גדיא שכבת ב ילדות משחקות עם גדי, וחתולה? מקל? שופכת מים לבאר.

שתפו מישהו שיכול ליהנות מזה:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email

אפשר בכיף להשאיר תגובה:

4 מחשבות על “הגדה של פסח – לבית הספר”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מוזמנים לעקוב: 

אולי יעניין אותך גם

ביוטיוב

הרשמה לתפוצה

שולחת רק דברים ששווים את הזמן שלך בעיני. בוודאי לא מעבירה לאף אחד

צור קשר

בטח יש לך משהו מעניין לומר

לצרף אותך לתפוצה?

נשתדל שיהיה מעניין ושווה

דילוג לתוכן