מה בתרגיל?
גם השנה מתוכנן תרגיל למידה בחירום שבודק מוכנות לעבודה בסביבות הענן לחינוך – של גוגל (קלאסרום) או מיקרוסופט 365 (טימס). האופציה של מוודל עדיין קיימת, על אף שיש מחלוקת אם מוודל נחשב סביבת ענן במובן המלא.
התרגיל מתוכנן להתקיים בשעות אחר הצהריים ביום שני, כ”ט בשבט תשפ”ג, 20 בפברואר 2023. בתי ספר מוזמנים לחלופין לקיים יום למידה מהבית באותו יום, בגילאים המתאימים.
במהלך הפעילות אמורים ליצור קשר עם כל התלמידים, ולקיים למידה ותקשורת בתוך הסביבה. בסיומו- מדווחים נוכחות.
למה משה”ח בכלל דוחף לענן?
מערכת החינוך שואפת להתעדכן, להתחדש ולהתאים את עצמה לתקופה. בעבר היו נסיונות להפעיל מרחבי למידה חדשניים בתצורות שונות – דרך אתר בית הספר, דרך ספקי תוכנות הניהול הבית ספרי ועוד. אפשר לומר שזה לא מספיק עבד; התפעול טיפה יותר מדי מסובך, היכולות צרות יחסית, והרבה מהמרחבים קרסו בזמן אמת כאשר היו עומסים. בשטח – כמעט כל המורים לא ניצלו את האפשרויות הללו.
במקביל, בתי ספר רבים גילו את סביבות הענן, שגוגל/מיקרוסופט מציעות חינם לבתי ספר סביב כל העולם. עד לפני שלוש שנים, בתי ספר יכלו לפתוח לעצמם סביבת ענן לחינוך בתהליך מורכב יחסית, שכלל יצירת זהויות לכלל המורים והתלמידים, ניהול סיסמאות מתיש והעלאת כיתה בכל שנה ועדכון מצבת תלמידים ומורים באופן ידני. לא נוח, ולא בכל בית ספר נמצא אדם שהסכים להקדיש לכך זמן ומאמץ.
לפני כשלוש שנים הצליחו במשרד החינוך (גילוי נאות: הייתי חלק קטן ביחידה שביצעה את המהלך) להחליף את ניהול הזהויות בשיטה אוטומטית. נוצרו תשעה דומיינים (בגוגל) ותשעה טננטים (במיקרוסופט) שחופפים את תשעת המחוזות של משרד החינוך. כל בית ספר שביקש – חובר לסביבת הענן לפי בחירתו, או אפילו לשתיהן במקביל. צוותי המורים והתלמידים מתעדכנים באופן אוטומטי, והכניסה לסביבת הענן מתאפשרת באמצעות ההזדהות האחידה, שהיא מערכת נוחה ובעלת מוקד תמיכה מנוסה. ה”ינשוף” הוא בעצם מפתח מאסטר שפותח לתלמידים ולמורים את ספקי התוכן, תוכנות הניהול, פורטלי משה”ח וכמובן – את סביבות הענן.
מרגע זה ואילך נפתחו שערי סביבות הענן לכל המעוניין, בקלות ובשלמות. התלמידים משוייכים לכיתה הנכונה, אפשר למצוא כל מורה ותלמיד בהקלדת שמו בלי צורך בשמירת מספרי טלפון או כתובות מייל.
היתרון העיקרי של הענן הוא בהיותו חבילת אפליקציות שמחוברות זו לזו. מייל ארגוני, ואחסון, ויומן, מערכת צ’אט וניהול מטלות ובדיקתן ויצירת קבצים ועבודה משותפת ויצירת אתרי אינטרנט, טפסים לאיסוף מידע או בחינה מקוונת, ועוד. הכל קשור, וכך תאריך היעד למטלה מופיע ביומן, מייל אוטומטי מגיע כאשר מישהו העיר על הקובץ, ונוח לשתף את התיקייה שרוצים עם כל האנשים הנכונים.
האופי של סביבות הענן דינמי ומיידי, וכך התקשורת מתאפשרת בערוצים שונים ובנוחות, בלי סרבול ובעיצוב זורם ונוח. אפשר לתייג, להגיב אחד לשני ולארגן ידע בצורה מובנית וגם גמישה. המיומנות הנדרשת כדי לפעול בסביבה – לא גבוהה, ותלמידים צעירים מרגישים בפנים בנוח מהר. גם הפעלת המרחבים פשוטה ואינטואיטיבית, והמורה תמיד יכול להשתדרג וללמוד איך להפעיל עוד ועוד יכולות של המערכת.
כמעט כל חלום פדגוגי צריך פלטפורמה בה ניתן להגשים אותו. בסביבת הענן אפשר ליצור מדיה מסוגים רבים – כולל הגשת פרויקטי קוד, מוזיקה, קבצים כבדים ומשימות ארוכות טווח. אפשר לתת לתלמידים להוביל ולחקור ולהיות עצמאיים. הם היוצרים, היוזמים ואף מעריכים את עצמם. גבולות הכיתה המסורתית – מגבלת הזמן, מגבלת המקום – נעלמים, כי בענן אפשר להמשיך וללמוד גם בזמנים אחרים, ולתקשר עם חברי הכיתה ועם המורים – במערכת שמאפשרת הפרדת חיים ועבודה.
איך מתחילים עבודה בענן
איך אפשר תוך זמן קצר להתחיל לעבוד בענן?
אפרט פה טיפים לכניסה מהירה לעבודה בסביבת ענן חדשה של 365; בגוגל זה דומה.
לרכז
רכז התקשוב באופן טבעי ייקרא לדגל, אבל כל איש צוות יכול לקחת משימה זו.
- מוצאים את קישור הכניסה לענן. הקישורים לתשעה מחוזות גוגל נמצאים פה, ותשעת המחוזות של מיקרוסופט – כאן. שימו לב, יש בתי ספר שמחוברים בדומיין עצמאי של גוגל, או דרך הרשות המקומית ל365. אם נתקלתם בהודעת שגיאה בכניסה מהקישור המחוזי, אולי תמצאו את עצמכם כאן.
- מעתיקים את הקישור עצמו, ודואגים לשים כפתור כניסה בולט באתר בית הספר, כדי שכל התלמידים והמורים ייכנסו בצורה חלקה. אם אין לכם אתר בית ספר, אפשר ליצור אחד כזה בגוגל סייטס תוך כמה דקות.
- יוצרים כיתות אם לכלל בית הספר, עם מחנך ותלמידיו. אני ממליצה שמישהו אחד ייצור עבור כולם, כי זה לא הרבה זמן לבצע, וכן לוקח כמה דקות להבין ולדייק איך בדיוק. הנה סרטון 2:37 דקות, שמלמד איך להוסיף תלמידים של כיתה שלמה בבת אחת. ברגע שהכיתות קיימות – כל מי שפותח טימס מגיע אליהן בקלות, וזה מרגיע.
למחנך
- בשלב הבא, המחנכים נכנסים ומוסיפים את המורים המקצועיים לצוות.
[איך להוסיף מורה לכיתה? לוחצים על 3 הנקודות ליד שם הצוות, בוחרים “הוסף חבר”, עוברים ללשונית “מורה”, ומקלידים את שמות העמיתים הרצויים. הם נשלפים ממאגר המורים, ולוחצים על “הוסף”, ו”סגור”].
- לאחר מכן המורים מתזמנים פגישת וידאו [איך לתזמן פגישת וידאו? משמאל למעלה בערוץ יש כפתור וידאו, לוחצים במשולש ובוחרים את האופציה לתזמן מפגש לתאריך ולשעה הרצויים]
- ונותנים משימה:
- קישור למשימה בספק תוכן
- או מצגת שיתופית (פשוט מעלים מצגת, היא מיד הופכת לשיתופית)
- או מטלת התקדמות קריאה
- ריפלקט
- דיון ותגובות
למורה מקצועי
כדאי להקדיש מליאה עם מחשבים אישיים.
- כל המורים נכנסים לסביבת הענן, ובודקים שכל הכיתות שלהם מופיעות, כלומר שכל המחנכים שאמורים להוסיף אותם ביצעו זאת.
- בכל כיתה הם
- פותחים ערוץ למקצוע שלהם, [איך לפתוח ערוץ? 3 נקודות ליד שם הצוות, “הוסף ערוץ”. נותנים שם ושומרים]
- וכותבים בו הודעת פתיחה נחמדה, ממש כדאי הודעה שמזמינה תגובה! [איך להוסיף הכרזה? ללחוץ על “שיחה חדשה”, לבחור בכפתור הימני של “הודעה מעוצבת”, ובראש ההודעה שנפתחת להחליף “שיחה חדשה” ל”הכרזה”. כך ניתן לתת צבע או תמונת כותרת]
- מומלץ – לנהל את הערוץ, כך שמורה כותב הודעה והתלמידים רק מגיבים [איך לנהל ערוץ? 3 נקודות ליד שם הערוץ, נהל ערוץ, ולהחליף “כבוי” ב”פועל”. זהו]
- כל המורים מתקינים אפליקציית טימס בנייד, כך נוח להתעדכן ולהתחבר. גם במחשב אפשר להתחבר לחשבון ביישום השולחני, וגם לא מחיייב שהוא ייפתח מיד כשמדליקים את המחשב. זו אופציה שמומלץ לבטל.
לתלמיד
בבתי ספר רבים מעדיפים לתת לתלמידים להתנסות בכניסה לענן בבית הספר מראש, לפני התרגיל. אם לא הספקתם, תנו להם הנחיה מפורטת:
- היכנס לאתר בית הספר, ולחץ שם על כפתור הכניסה לסביבת הענן.
- התחבר בעזרת סיסמת הינשוף (שמודבקת ב***)
- בחרו את טימס מתוך האפליקציות שנפתחות, סמל סגול עם האות T. אין צורך להוריד את האפליקציה, עדיף לבחור “המשך באפליקציית האינטרנט”, מתחת לכפתור הסגול של ההורדה.
- בתוך טימס תמצאו את הכיתה שלנו! פתחו אותה, ותראו את הפגישה שלנו, ואת המשימה הלימודית שנתתי לכם.
- איך להצטרף לפגישה? לחצו על הפס הסגול, בכפתור “הצטרף”.
משוב ועידוד
במהלך המפגש והמשימה, סביב התגובות והתקשורת השונה – כדאי לפזר לבבות. בצד שמאל למעלה בכל הודעה יש אופציה לתת אימוג’י בתגובה להודעה, והתלמיד מקבל נוטיפיקציה שהמורה הגיב לו ונתן יחס אישי.
ממש כדאי לעודד את התלמידים להתכתב, להגיב, לענות למשימה ולענות אחד לשני. התגובה יכולה להיות חלק מהמשימה עצמה (“כתבו 3 פעלים ממשפחת המילים שאהבתם בתרגיל”). התועלת רבה – התלמידים מרגישים ש’כולם פה’.
חזרה לשגרה עם עננים
זהו, התרגיל הסתיים. מה עכשיו? איך נוכל להרוויח את החדשנות הפדגוגית הזאת לכיתה שלנו? אילו פרויקטים נוכל להרים יחד? איזה מענה אישי ורגשי נוכל לתת באמצעות סביבת הענן, שאולי לא הספקנו בכיתה?
מנסיוני, יש תלמידים רבים שפורחים בסביבה המקוונת – לפעמים הם ביישנים יותר בכיתה, ובענן הם נפתחים. לפעמים הם אומרים דברים אחרים ב’פרטי’, בצ’אט מול המורה. החזקים שמשתעממים בכיתה, ודרך הענן אפשר להציע להם כיוונים מאתגרים חדשים. המאותגרים שצריכים לחזור שוב על המצגת שהראינו בכיתה, בקצב שלהם…
המניפה של יכולות ההוראה שלכם נפתחת. עופו על זה.