מורים ושיתופיות

מורים זה עם משתף. למתבונן מהחוץ נראה שכל אחד מהם יושב לבדו, מכין מערכי שיעור, דפי עבודה ומצגות; מתכנן מראה לוח ותכנון זמנים ועבודה קבוצתית; משקיע בהערכה חלופית ייחודית שמפתחת יצירתיות ומותאמת לסגנון הלמידה של כל תלמיד; מארגן פעילויות מיוחדות, מבדקי ידע ומיומנות והעשרות מסקרנות לטובת התלמידים המתקדמים; תוך כדי הוא מכין הקלטות שמע ותרגול נוסף עבור תלמידים שזכאים להתאמות שונות.

בפועל, כמובן, רמה כזאת של השקעה אינה אפשרית באופן שוטף. מורה חש בר מזל כאשר הוא מצליח לבנות שיעור מיוחד עם כמה מהמאפיינים לעיל. בכל שבוע המורה מעביר כמה עשרות שעות מול כיתה, וכל שיעור מושקע מעלה את רמת העניין והפנמת הלמידה באופן משמעותי. אז מה עושים עם שאר השעות, שלא הספקת להכין עם כל הרבדים החשובים באמת?

כאן פועל מנגנון השיתוף. מורים (לפחות אלו שעבדתי במחיצתם!) שמחים לתרום מההשקעה שלהם למורים אחרים. אל מורה חדש שמגיע יועברו חיש קל ה'קלסרים' של מורים אחרים. בימינו אין מדובר בשכפול של דפי עבודה ומערכי שיעור בכתב-יד, אלא קבצים כמובן. המורה מקבל חומרים מוכנים ואיכותיים, מתאים אותם לאוכלוסייה הפרטית בכיתה שלו, מוסיף מפה ומשם – ומחפש הזדמנות להעביר את זה הלאה. ככל שנמצאים בשטח, ברור שאין אפשרות לעבוד 'סולו'. תרומה הדדית מעצימה ומשפרת את העשייה המקצועית של כולם.

הרעיון החיובי שתואר לעיל עלול להיפגע. כאשר מזהמים את השיתופיות בכסף- הכל נעלם. אם אפשר לדרוש כסף עבור החומר המושקע, כבר לא מעבירים בין חברים. נזהרים. את החומר שלי לא אציע למכירה מפני שלא תמיד הוא 'ארוז' באופן מושלם, ואף אחד אחר לא ישפר ויוסיף עליו, מפני שאינני מעבירה… אפשר אולי להמשיל את התהליך לנטיפים במערות הגיר. לאט לאט נוצר הנטיף היפהפה, עשוי מטיפות רבות שתרמו כל אחת רובד משלה. מגע שומני בלתי זהיר- יחבל בהמשך ההתפתחות של הנטיף.

דווקא בתקופה הנוכחית, בה מתאפשר לשתף בלי מגבלות גיאוגרפיות; בה יש אפשרות להיעזר במגוון כלים להעשיר ולשפר; בה ים המידע מאיים להטביע את איכות התוכן – דווקא עכשיו הכי קל לעבוד באופן קהילתי כמורים יוצרי תוכן.

לא ליוצר בודד ויצירה ייחודית – כן ליצירה משותפת ומורכבת מהמוני יוצרים!

[polldaddy poll=8917411]

שתפו מישהו שיכול ליהנות מזה:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email

אפשר בכיף להשאיר תגובה:

3 מחשבות על “מורים ושיתופיות”

  1. הי…(לא מצאתי אמצעי מזהה שלך ברחבי הבלוג).
    נגעת כאן בשתי נקודות מעניינות. האחת עצם היכולת של המורים להפיץ את העבודות שלהם והשנייה זה העריכה המשותפת את התוצרים.
    לכן אני חושב שיש להבחין בין שני מושגים:
    (1) שיתוף בין מורים – שליחת התוצר של המורה בפורומים שונים של מורים או העלאה למאגרי תוכן ייעודיים.
    (2) עבודה שיתופית בין מורים – יצירת תוצר משותף לכמה מורים ביחד, כאשר כל מורה נותן את התרומה הייחודית שלו לעבודה ולתוצר הסופי.
    תודה שנתת לי חומר למחשבה.
    יניב

    1. שלום יניב,
      אני מסכימה עם ההבחנה שלך.
      וגם לא מסכימה 🙂
      כי לרוב המורה יוצר לבד – על גבי עבודה של אחר.
      זה לא מתאים למושג 2) שבו מורים (נניח מחנכים של כיתות מקבילות) יוצרים יחד שיעור שישמש את שניהם,
      אלא – מורה א' יצר שיעור, העביר בכיתתו והעלה אותו למאגר, ומורה ב', בכלל לא מכיר את א', לקח את השיעור, ביצע בו שינויים והתאמות, העביר אצלו- והעלה. מורה ג' מגיע, בוחר מבין שתי הוריאציות… וכן הלאה.
      אני מאמינה שלשם נכון להתקדם…
      ותודה על הפירגון. הבלוג חדש ואני עוד בוחנת את הרעיון…

  2. פינגבאק: 4 טריקים מתוקשבים שישדרגו את דפי העבודה שלך – חולמים תקשוב

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מוזמנים לעקוב: 

אולי יעניין אותך גם

ביוטיוב

הרשמה לתפוצה

שולחת רק דברים ששווים את הזמן שלך בעיני. בוודאי לא מעבירה לאף אחד

צור קשר

בטח יש לך משהו מעניין לומר

לצרף אותך לתפוצה?

נשתדל שיהיה מעניין ושווה

דילוג לתוכן